Klaverjassen Kraken

Deze variant van klaverjassen zorgt ervoor dat spelers verplicht worden om op een kleur te spelen. De tegenstander kan hierbij bepalen of je nat gaat waarna ze kunnen kraken. De spelende partij mag herkraken wanneer de tegenpartij kraakt. Hierna is het nog niet voorbij. De tegenpartij kan hierna namelijk nog eens superkraken. Bij iedere kraak worden de punten van het spel verdubbeld. Hierdoor kan het snel oplopen. Een roem telt hierbij niet mee. Een normale partij heeft als puntentelling dus 162 punten en de roem. Wordt er gekraakt gaan de punten naar 324 + roem, een herkraak zorgt voor 648 punten + roem en een superkraak maakt het aantal punten die gewonnen kunnen worden 1296 + roem. Kraken wordt alleen gedaan wanneer je goed in de gaten hebt wanneer een partij nat gaat. Nat gaan houdt in dat de partij minder dan de helft van de punten zal verdienen.

Klaverjassen Contrée

Wil jij graag het klaverjassen spelen met een biedsysteem? Dan kun je ervoor kiezen om Klaverjassen Contrée te spelen. Spelers kunnen bij deze variant bieden op de hoeveelheid punten die ze denken te behalen bij een bepaalde kleur troef. Het bieden kan vanaf 80 punten en gaat in stappen. Iedere stap is 10 punten waard. Je begint dus met 80 punten en zal iedere keer met 10 oplopen. Het bieden kan tot aan een pit (250 punten). Je speelt hierna gewoon het spel klaverjas. Echter is er één verandering. Er kan maar één roem behaald worden. Dit kan met de heer en vrouw van troef in de hand van een spelende partij. Het stuk wordt direct gemeld waardoor er 20 punten aan de spelende partij toegewezen wordt. Er is dus verder geen roem en het spel stopt wanneer een partij 2000 punten of meer heeft.

Amsterdams en Rotterdams klaverjassen

Het Amsterdams en Rotterdams klaverjassen lijkt enorm veel op elkaar. Toch wordt het Amsterdams klaverjassen gezien als de meest gespeelde variant en deze wordt gebruikt als internationale wedstrijdvariant. Bij klaverjassen speel je met een teamgenoot tegen een partij waarbij je voor de meeste punten gaat. Dit doe je door slim samen te spelen en troeven goed te gebruiken.

Echter is er wel een verschil tussen deze twee varianten. Bij Amsterdams klaverjassen wordt er uit gegaan dat de plicht van introeven of overtroeven wordt ontslagen wanneer er niet bekend kan worden. Rotterdams klaverjassen heeft hier een andere regel voor. Bij deze variant moet je een maatslag introeven of overtroeven wanneer je niet in staat bent om te bekennen. Deze twee varianten kunnen in combinatie met andere regels met betrekking op troefkleur, puntentelling en bieden gespeeld worden. Hierdoor zijn voorgenoemde varianten goed met deze twee soorten te spelen.

Terug